gastro technológia 2019.06.28.

PLA szívószálak a papír szívószálakkal szemben

Az elmúlt időszakban rengeteget írtunk már a műanyag szívószálakról és azok égető problémáiról, azonban egyelőre relatíve kevés szó esett a környezetbarát oldalról. Ebben a cikkünkben a két legelterjedtebb környezetbarát szívószál típust szeretnénk bemutatni, azaz a PLA szívószálakat és a papír szívószálakat. (x)


A PLA szívószálak olyan termékek, amelyeket megújuló energiaforrásokból (mezőgazdasági végtermékekből), például cukornádból, vagy kukoricakeményítőből állítanak elé. A PLA tulajdonságaiban nagyon hasonlít a hőre lágyuló műanyagokra, azonban mivel növényi keményítőből készül, ezért biológiai úton lebontható. A lebontás az esetünkben komposztálást jelent – ha nem ez történik, akkor a természetben eldobva ugyan darabokra esik, de nem bomlik le és mikro műanyagok maradhatnak utána.

A PLA nagy előnye, hogy rendkívül olcsón állítható elő és rendkívül olcsón is bontható le. Hogy mennyire olcsón? Lényegében az előállítás és a komposztálás költségei alacsonyabbak, mint a műanyag szívószálak esetében!

További érvként megemlíthető, hogy hideg helyen (-20-25°C-ig) tökéletesen tárolhatók. Ennek azonban megvannak a korlátai, hiszen -60°C környékén már hajlamosak eldeformálódni. A PLA szívószálak hideg és meleg italok fogyasztásához is használhatóak.

Említettük néhány bekezdéssel korábban, hogy a PLA szívószálakat komposztálással kell lebontani – ez azonban nem történik meg minden esetben, így a PLA szívószálak is relatíve hosszú időn keresztül fognak bomlani (évtizedekről beszélhetünk esetükben!).

A papír szívószálak messze környezetbarátabbak, mint a PLA szívószálak, hiszen nincs szükség bonyolult eljárásokra ahhoz, hogy gyorsan lebomoljanak – a legtöbb esetben már néhány nap alatt megkezdődik a lebomlási folyamat és általában 30-60 nap alatt ez be is fejeződik.

A papír szívószálak a mai modern előállítási technológiáknak köszönhetően kifejezetten strapabíróknak számítanak, függetlenül attól, hogy hideg, vagy meleg italok fogyasztásához használjuk őket.

Az előállítási költségeik magasabbak, mint amit a PLA szívószálak esetében tapasztalunk. Ennek ellenére gyorsan és környezetbarát módon bomlanak le – továbbá ár szempontjából nincs óriási differencia a PLA és a papír szívószálak között.

Szóval összességében mi a papír szívószálakat ajánljuk mindenkinek, aki környezetbarát alternatívát keres a műanyag szívószálak helyett. Nem véletlen, hogy amikor belevágtunk a saját szívószálaink megtervezésébe és legyártásába, akkor a papír mellett tettük le a voksunkat!

Amennyiben éttermed, kávézód, háztartási szaküzleted van és tudatosan szeretnél tenni valamit a környezetünk érdekében, akkor kattints az alábbi linkre és vedd fel a gyártóval a kapcsolatot: Papearth Környezettudatos Szívószálak

Küri Attila

Gastro magazin

Terazzia 2019 cikk borítóképe

Terazzia 2019


Elindult a Terazzia! Teraszos, kiülős helyek tematikus gyűjtőhelye.
Ismersz egy szuper helyet? Netán tulajdonos, manager, boltvezető vagy? Jelenj meg főoldalunkon és érj el szélesebb célközönséget!

Terazzia 2019.06.04.
VII. Food Truck Show Budapest - egy igazi majális! cikk borítóképe

VII. Food Truck Show Budapest - egy igazi majális!


Idén már 7. alkalommal rendezik meg Budapesten (a Kincsem Parkban) a Food Truck Show-t, ahol 51 foodtruck kínálatát tudjátok megkóstolni. A jó hangulatról utcazenészek gondoskodnak, a gyerekeket pedig bohóc köti le :) Sőt, a Lovi futamokra is ki lehet menni. Minden adott egy jó hétvégi programhoz, érdemes kinézni!

gastro fesztivál 2018.05.04.