Hold és Csillag a balatongyöröki Szépkilátó mellett
-
Balaton, 2022.03.10.
Hold és Csillag a balatongyöröki Szépkilátó mellett
Balatongyörök Szépkilátó mellett van egy különleges étterem: a Hold és Csillag. Ma már meg se mondanánk, hogy ez korábban egy ÁFÉSZ volt, de annyira adja magát, hogy étteremként funkcionáljon, mert a kilátás egész egyszerűen zseniális.
A helyet Tamási Ádám és Tóth Vivien vezeti. A Tamási család neve ismerős lehet a partmenti vendéglátásból (egészen konkrétan a Party Csóka étteremből), de ez itt fent, a 71-os útnál egy kicsit más: egy négy évszakos, télen nyáron nyitva levő étterem, családbarát és kutyabarát vendéglátással. Konyhájuk jellemzően magyar, illetve újragondolt magyar és nemzetközi ételeket tartalmaz, de különlegességük, hogy nemcsak az emberekre, hanem a kutyákra is gondoltak, ugyanis külön a kutyák számára is készítenek ételeket – erről részletesebben a cikk végén írunk.
Az egész hely egy családias hely, ami olyan, mint egy nagy nappali: barátságos hangulat, kedves házigazdák, hatalmas üveg ablakok – amin keresztül pazar kilátás tárul elénk a Badacsonyra és a Balaton nyugati medencéjére, középen pedig egy kandalló található, ami megadja az egész hely melegségét. Tényleg olyan, mint amikor hazamegyünk egy vasárnapi ebédre és közben beszélgetünk a családunkkal, játszunk a kutyákkal – csak itt ki tudunk menni a teraszra nézni a Balatont!
4 évszakos étterem, ezért télen-nyáron várnak mindenkit, Balatongyörökön, a 71-es út mellett! Bár tudjuk, hogy a főszezon a nyár, télen is sokan térnek be. Nagy elismerés nekik, hogy télen is próbálják élettel betölteni a Balatont!
Hold és Csillag ételkínálata: családias magyar konyha egy kis csavarral
Egy szóval azt tudnám mondani, hogy családias. Klasszikus magyar ételekkel vagy újhullámos magyar és nemzetközi fogásokkal várnak bennünket. Friss levesekkel, szezonális fogásokkal (legyen tél vagy nyár) házias ízekkel várnak mindenkit. Rendszeresen van nemzetközi étel, amit magyar köntösben készítenek el, úgy, hogy elfogadható legyen a helyeik számára is. Az is fontos, hogy helyi alapanyagokkal dolgoznak. Ez nem csak a környezetvédelem miatt értékelendő, hanem a helyi gazdák, gazdaságok támogatása miatt is. Ez az út a fenntartható vendéglátáshoz!
A családias hangulat abban is megnyilvánul, hogy a Tamási család viszi a konyhát, így a családi fogások is felkerülnek az étlapra. Amikor ott jártunk, akkor mákos guba is szerepelt a desszertek között, úgy ahogy Ádám anyukája készíti. Sőt, ezen túlmenve az egész konyhai csapatot családnak tekintik, hogy a Hold és Csillagba is hazatérjenek. Ez a szellemiség érződött is!
Helyi, házias, csomagolásmentes, kutyabarát. Ez a Hold és Csillag.
BARF, azaz farkasétkezés a kutyáknak
Emberi finomság mellet van náluk kutyafinomság is: Ádámék arra is figyeltek, hogy a kutyák is megfelelően tudjanak táplálkozni, ezért ledarálva, a klasszikus elvek alapján készítenek ételeket húsból és állati eredetű termékekből.
Mi is az a BARF? A Bones and Raw Food rövidítése, vagyis, hogy csontokat és nyers húsokat kapjanak a kutyák. Ez tulajdonképen visszatérés a eredethez. Mivel a kutya ragadozó állat (lásd: fogazata), ezért ennek megfelelően épül fel az emésztése is. Plusz a kutyák gyomrában savasabb közeg található, e miatt nem probléma nekik a nyers hús fogyasztása. Természetesen hús mellett gyümölcsök, zöldégek is helyet kapnak, de csak minimális mennyiségben, amennyi rostbevitel szükséges.
Arra figyeljetek, hogy ha a Hold és Csillagba szeretnétek menni enni, akkor feltétlen foglaljatok asztalt, mert a téli időszakban is sokan mennek be hozzájuk.
És hogy milyen tervük van a jövőre nézve? Nézzétek meg a videót, erről is részletesen beszélnek benne:
dr. Kovács T. Lóránt
Tetszett a(z) Hold és Csillag a balatongyöröki Szépkilátó mellett magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Éttermei, melyek száma ma már 100 feletti, számos országban megtalálhatóak világszerte és sikerük az egyensúlynak köszönhető. Wolfgang Puck mindig arra törekedett, hogy frissen tartsa a dizájnt, és egy kicsit módosítsa az étlapot – „hogy megmaradjon a klasszikus és az innováció is. Az innováció és a hagyomány, ez az, ami tovább visz minket” – jegyzi meg.
A hazai táplálkozási ajánlás szerint, ha képzeletben egy tányérra rendeznénk, hogy aznap mit ettünk, akkor a tányér felét zöldségeknek és gyümölcsöknek kellene kitenniük. Ez napi öt adagot jelent. Első hallásra soknak tűnik, pedig ilyenkor tavasszal még inkább be kéne tartani ezt a szabályt, hiszen télen a vitaminraktáraink kiürülnek, amelyeket ismét fel kell töltenünk. Ehhez jönnek jól az első tavaszi zöldek: a retek, a spenót és aztán a spárga. És akinek ennyi jó kevés, fűszerezheti egy kevés baconnel, amitől máris elegáns köret vagy akár önálló fogás, gyors ebéd válik belőlük.
Az ázsiai gasztronómia már régóta hódít világszerte, ám eddig kevés figyelem irányult a koktélokra és snackekre. Ezek a kreációk nem csak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem egy képzeletbeli utazásra is csábítanak.
Az integrált fizetési rendszerek egyre gyorsabban terjednek Magyarországon, nem véletlenül. A megoldás nagyobb hatékonyságot, gyorsabb kiszolgálást, ezáltal pedig jobb vendég- és felhasználói élményt ígér.
Nincs is jobb, mint ebben a jóidőben egy folyó- vagy tóparti séta egy kellemes beszélgetőpartnerrel, és amennyiben lehetséges ez, ízletes fagylalttal a kézben.
A carbonara (spagetti) egy olasz étel, amely spagetti tésztából, tojásból, pecorino sajtból, pancettából, valamint frissen őrölt fekete borssal készülő szószból áll. A szószt főzőlé felöntésével keverik össze, így a végeredmény egy krémes, gazdag tésztaétel.