lángos

A lángos története több száz évre nyúlik vissza. A középkori Magyarországon a lángost karácsonykor fogyasztották, azóta pedig az év bármelyik időszakában megtalálható a magyar éttermek és utcai árusok kínálatában.

A lángos fő összetevője a liszt, amely számos ásványi anyagot és vitaminokat tartalmaz. 

A lángos készítése egyszerű. Először a tésztát összekeverjük, majd hagyjuk pihenni, hogy keljen. A tésztát azután kis tésztakorongokra osztjuk, majd azokat kinyújtjuk és forró olajban kisütjük. A sült tészta tetejére hagymát, sajtot, tejfölt, fokhagymát, kolbászt vagy más hozzávalókat tehetünk.

A lángos tökéletes ételeként szolgálhat vacsoránál, vagy akár az utcai árusoknál is megvásárolható.

A lángosnak számos változata létezik: sós lángos, melyet fokhagymás-olajjal, tejföllel és sajttal érdemes fogyasztani. Azonban létezik édes lángos is, amelyet cukorral, fahéjjal, dióval és más édességekkel tálalnak. (bár ez inkább jobban közelít a fánkhoz).

Összességében a lángos az egyik legkedveltebb magyar étel, amelyet egyszerűen lehet elkészíteni és nagyon finom ízt kölcsönöz. Az emberek különböző változatait készítik el és számos hozzávalóval feldobhatják, így a lángos mindig izgalmas és változatos marad az étkezési kultúrában.

Gastro magazin

403 Gastro magazin cikk

Wolfgang Puck

Éttermei, melyek száma ma már 100 feletti, számos országban megtalálhatóak világszerte és sikerük az egyensúlynak köszönhető. Wolfgang Puck mindig arra törekedett, hogy frissen tartsa a dizájnt, és egy kicsit módosítsa az étlapot – „hogy megmaradjon a klasszikus és az innováció is. Az innováció és a hagyomány, ez az, ami tovább visz minket” – jegyzi meg.

chef, 2024.04.27.

Tavaszi zöldségek baconnel fűszerezve

A hazai táplálkozási ajánlás szerint, ha képzeletben egy tányérra rendeznénk, hogy aznap mit ettünk, akkor a tányér felét zöldségeknek és gyümölcsöknek kellene kitenniük. Ez napi öt adagot jelent. Első hallásra soknak tűnik, pedig ilyenkor tavasszal még inkább be kéne tartani ezt a szabályt, hiszen télen a vitaminraktáraink kiürülnek, amelyeket ismét fel kell töltenünk. Ehhez jönnek jól az első tavaszi zöldek: a retek, a spenót és aztán a spárga. És akinek ennyi jó kevés, fűszerezheti egy kevés...

gastro hangulat, 2024.04.26.

Ázsiai koktélok és snackek

Az ázsiai gasztronómia már régóta hódít világszerte, ám eddig kevés figyelem irányult a koktélokra és snackekre. Ezek a kreációk nem csak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem egy képzeletbeli utazásra is csábítanak.

gastro hangulat, 2024.04.13.

Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak

Az integrált fizetési rendszerek egyre gyorsabban terjednek Magyarországon, nem véletlenül. A megoldás nagyobb hatékonyságot, gyorsabb kiszolgálást, ezáltal pedig jobb vendég- és felhasználói élményt ígér.

adminisztrátoroknak, 2024.04.10.

Carbonara

A carbonara (spagetti) egy olasz étel, amely spagetti tésztából, tojásból, pecorino sajtból, pancettából, valamint frissen őrölt fekete borssal készülő szószból áll. A szószt főzőlé felöntésével keverik össze, így a végeredmény egy krémes, gazdag tésztaétel.

világnapok, 2024.04.06.

Gear.svg