Wolfgang Puck
chef, 2024.04.27.
A koffein a világ egyik leggyakrabban fogyasztott anyaga, és számos előnyös hatással rendelkezik.
A koffein az agyban és a testben hat, elősegítve az éberséget és a koncentrációt. Ezért gyakran fogyasztják reggelente a kávé, tea vagy energiaitalok formájában. A koffein hatására a test emelkedett állapotba kerül, melynek következtében a test fokozottabb energiával rendelkezik.
A koffein azonban nem csak élénkítő hatású, hanem számos előnyös hatással rendelkezik az egészségre is. Kutatások kimutatták, hogy a koffein fogyasztása csökkentheti a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór kockázatát. Emellett segíthet a depresszió és a hangulati zavarok enyhítésében is.
Azonban nem mindenki számára ajánlott, és bizonyos emberek számára negatív hatással lehet. Például, a koffein fogyasztása ellenjavallt a terhesség alatt, és bizonyos egészségügyi problémákkal küzdő embereknek is kerülniük kell a koffeintartalmú italok fogyasztását.
Emellett a fogyasztása okozhat álmatlanságot, szorongást, ingerlékenységet, gyomorpanaszokat és más mellékhatásokat is. Fontos, hogy mértékkel fogyasszuk a koffein tartalmú italokat, és figyeljünk a testünk reakcióira.
A koffein tartalmú italokkal kapcsolatos ajánlások változóak lehetnek az egyes országok és szervezetek között, azonban általánosságban elmondható, hogy a napi 400 milligramm koffein általában biztonságos felnőttek számára. Ez a mennyiség átlagosan 4 csészével egyenlő, de a koffein mennyisége italanként eltérő lehet, ezért fontos, hogy olvassuk el a címkéket, és figyeljünk a fogyasztásunkra.
Szóval a koffein egy nagyon elterjedt és hatékony stimuláns, amely előnyös hatásokkal rendelkezik az egészségre. Azonban fontos, hogy figyeljük a testünk reakcióit, és mértékkel fogyasszuk a koffein tartalmú italokat.
A koffein a kávé (1-1,5%), tea (2-5%) és kóladió (kb. 1,5%) alkaloidja, fehér, keserű ízű, kristályos vegyület. Kis mennyiségben a kakaóbab is tartalmazza.
Élettani- és mellékhatását számos kutatás taglalja, a legismertebb hatása, amiért ősidők óta használják élvezeti szerként azon növények kivonatát, amelyekben a természetben előfordul (kávé, tea): élénkítő hatású, fokozza a munkaképességet és a szellemi tevékenységet, javítja a szellemi funkciókat, gyorsítja a szellemi gondolattársítást, ítéletalkotást és a megfigyelőképességet, csökkenti a fáradtság és az álmosság tüneteit.
A koffein egyszeri normál "dózisa" 50-150 mg között van (kb. egy átlagos kávé).
Gastro magazin
403 Gastro magazin cikk
Wolfgang Puck
chef, 2024.04.27.
Tavaszi zöldségek baconnel fűszerezve
gastro hangulat, 2024.04.26.
Budapest és Hollywood találkozása
gastro esemény, 2024.04.26.
A Spago Budapest vasárnapi villásreggelije külön kategóriát képvisel
gastro esemény, 2024.04.25.
Ázsiai koktélok és snackek
gastro hangulat, 2024.04.13.
Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak
adminisztrátoroknak, 2024.04.10.
Tejmentes, proteindús fagylaltozás a Csepel-szigeten
mentes, 2024.04.09.
Carbonara
világnapok, 2024.04.06.