Wolfgang Puck
chef, 2024.04.27.
A barista egy olyan személy, aki főként espresszó és más kávéfajták elkészítésével és felszolgálásával foglalkozik. A baristák a tudásukat tanfolyamok vagy gyakorlatok során szerzik meg, és folyamatosan tapasztalatokat gyűjtenek. Ismereteik közé tartozik a kávékészítés teljes folyamata, gyakorlatilag a szüreteléstől kezdve tisztában kell lenniük a lépésekkel. Ismerik a kávénövényt és annak fajtáit, annak szüretelést, tárolását, pörkölésének módjait és folyamatát, a darálás módszertanát, a kávé megfelelő tömörítését, az elkészítésnél elengedhetetlen anyagok fizikai jellemzőit. Emellett képesnek kell lenniük a vendég ízlését, ízvilágát figyelembe véve, a megfelelő kávét ajánlani és azt elkészíteni, majd pedig felszolgálni az ügyfeleknek. A barista szó olasz eredetű, eredetileg „bárpulti felszolgálót” jelentett, akinek az volt a feladata, hogy elkészítse a kávét, de még a hideg (alkoholos) italfelszolgálás is az ő hatáskörébe tartozott. Magyarországon már több száz évvel ezelőtt is létezett a kávépintér fogalma, és a 18. században Budapestet, mint a „kávéházak városát” is emlegették, ám ekkor még a barista munkához elengedhetetlen volt egy hosszú évekig tartó gyakorlat elvégzése.
Gastro magazin
403 Gastro magazin cikk
Wolfgang Puck
chef, 2024.04.27.
Tavaszi zöldségek baconnel fűszerezve
gastro hangulat, 2024.04.26.
Budapest és Hollywood találkozása
gastro esemény, 2024.04.26.
A Spago Budapest vasárnapi villásreggelije külön kategóriát képvisel
gastro esemény, 2024.04.25.
Ázsiai koktélok és snackek
gastro hangulat, 2024.04.13.
Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak
adminisztrátoroknak, 2024.04.10.
Tejmentes, proteindús fagylaltozás a Csepel-szigeten
mentes, 2024.04.09.
Carbonara
világnapok, 2024.04.06.