Wolfgang Puck
chef, 2024.04.27.
Az aperitif egy olyan alkoholos ital, amelyet elsősorban a nagyobb étkezéseket megelőzően szolgálnak fel étvágygerjesztőként. A szó latin eredetű, az „aperire”-ből ered, ami annyit tesz, hogy „nyitni”. Az aperitifhez elnassolhatunk valami kis rágcsálnivalót, például kekszet, sajtot, mogyorót, chipset vagy akár olajbogyót is. Az ital fogyasztása vagy megelőzi, vagy végig kíséri az étkezést, vagy pedig befejezve is követi a fogásokat. Az üres gyomorba jutva serkenti a gyomornedv kiválasztását, miközben ezzel egyidőben növeli az éhségérzetet. Jellegét tekintve lehet alkohol tartalmú, alkoholmentes, száraz, kesernyés, savanykás, vagy fanyar. Még a mai napig sem tisztázott, honnan is ered az aperitif fogyasztásának hagyomány. Néhány ember meggyőződése szerint már az ókori Egyiptomban is szolgáltak fel kis mennyiségben alkoholt az étkezések előtt. Más források azonban kimondják, hogy csak 1786-ban bukkant fel először, amikor Antonio Benedetto Carpano feltalálta a vermuntot Torinóban, ahol ezek után különböző cégek több márkát is előállítottak.
Gastro magazin
403 Gastro magazin cikk
Wolfgang Puck
chef, 2024.04.27.
Tavaszi zöldségek baconnel fűszerezve
gastro hangulat, 2024.04.26.
Budapest és Hollywood találkozása
gastro esemény, 2024.04.26.
A Spago Budapest vasárnapi villásreggelije külön kategóriát képvisel
gastro esemény, 2024.04.25.
Ázsiai koktélok és snackek
gastro hangulat, 2024.04.13.
Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak
adminisztrátoroknak, 2024.04.10.
Tejmentes, proteindús fagylaltozás a Csepel-szigeten
mentes, 2024.04.09.
Carbonara
világnapok, 2024.04.06.